Să știi că ador ordinea!
Găsesc util să ai lucrurile puse ordonate prin casă pentru a nu sta să cauți minute în șir după lucrurile de care ai nevoie. De asemenea, este bine să ai ordine în laptop pentru a nu pierde timpul să căuți un document, o fotografie, o factură sau ce mai ai nevoie.

Felul cum trăiești vorbește despre tine.
Dacă nu ai ordine în lucrurile care te înconjoară, nu vei avea ordine nici în gândurile tale, nici în vorbirea ta, nici în viața ta…

Fă-ți patul după ce te trezești și spală-ți vasele după ce mănânci și o să vezi că lucrurile vor începe să se așeze puțin câte puțin.
Schimbările mari vin din schimbări mici.

Observ vorbirea neordonată, neglijentă a oamenilor.
Este adevărat că fiecare dintre noi avem moduri diferite de a comunica; tu poate ai un ritm mai rapid de vorbire, eu unul mai rar, tu poate ai o tonalitate înaltă a vocii, eu mai joasă ș.a.m.d

Oricare ar fi felul nostru de a vorbi, există trei surse din care provine comunicare noastră.

 

  1. Sursa Nr. 1 – Vorbirea instinctivă

Vorbirea instinctivă înseamnă că nu punem atenție pe ceea ce spunem.
Vorbim pentru că așa ne vine, vorbim „ca să ne aflăm în treabă”, vorbim că ne-am obișnuit să vorbim –  de aici apare vorbirea neordonată.
Verbalizăm toate gândurile fără să alegem ce este cu adevărat util sau, dimpotrivă, vorbim fără să gândim.
Vorbirea neordonată mai înseamnă și neglijența în pronunție și articulare. În loc de „Mă duc la serviciu”, se spune „Mă du la servici”, în loc de „Am fost aseară și am mâncat la restaurantul de lângă tine”, se spune „Am fost asear’ și am mâcat la restaurantu’ de lângă tine.”
Nu spun că e o vorbire rea, spun că e o vorbire neordonată, neglijentă.
La urma urmei, tu alegi cum să vorbești. Însă cu o astfel de vorbire nu te aștepta să strângi lângă tine oameni cu un nivel mai înalt de înțelegere a vieții.

 

  1. Sursa Nr. 2 – Vorbirea emoțională

În vorbirea emoțională accentul este pe tonalitatea vocii tale, pe ritmul tău de vorbire și mai puțin pe cuvintele tale (asta nu înseamnă că ceea ce spui este fără valoare).
Confucius spunea: „Cuvintele sunt vocea inimii.”
Vorbirea emoțională este de cele mai multe ori ordonată pentru că vine din sufletul tău.
Te îndrum să o folosești mai des iar dacă vrei să vorbim despre emoțiile tale sau să afli cum poți transmite mai des ceea ce este în sufletul tău, îmi poți scrie.

 

  1. Sura Nr. 3 – Vorbirea intelectuală

Vorbirea intelectuală are un procent ridicat al vorbirii ordonate.
De cele mai multe ori, vorbirea intelectuală este activată atunci când faci o prezentare, când ții un discurs, când faci planuri, când delegi oamenii să facă diverse acțiuni, când oferi o învățătură cuiva, când faci calcule ș.a.m.d.

Dorința mea pentru tine este să îți dezvolți capacitatea de a comunica din partea ta emoțională și din partea ta intelectuală. Îți doresc să ajungi la nivelul în care comunicarea ta să atingă atât minți, cât și suflete.

Aceste fiind spuse, te pup și te aștept să înveți că poți să fii mai mult decât crezi că poți.

 

Comments are closed.